Veiligheidsladder trede 4!
Met trots melden wij dat Ploegam een niveau op de Veiligheidsladder is gestegen! Vandaag ontvingen KAM-coördinator Annemarie Carlucci en de directie het nieuwe certificaat voor trede 4 uit handen van Marco van Nassau, key accountmanager certificering van TÜV. Van Nassau: “Drie jaar geleden stonden we hier nog voor de uitreiking van trede 3, en nu reiken we al trede 4 uit. Een hoog niveau, waarvoor Ploegam uitzonderlijk hoge scores heeft behaald. Heel erg knap!”
De Veiligheidsladder, internationaal bekend als Safety Culture Ladder, is een instrument om het veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. De nadruk ligt op de veiligheidscultuur en het doel is om bedrijven te stimuleren om bewust veilig en gezond te werken. De afgelopen jaren groeide Ploegam al door naar trede 3, en eind 2022 behaalden we de volgende trede, waarvoor nu het SCL Original-certificaat officieel is uitgereikt.
Altijd en overal bewust
“Natuurlijk zijn we hartstikke trots”, is de eerste reactie van directeur Ilvy Ploegmakers op het ontvangen certificaat, “maar wat ik eigenlijk nog fijner vind, is om van een externe partij te horen dat onze mensen uitstralen wat we willen uitstralen: dat we ons altijd en overal bewust zijn van onze veiligheid.”
Wat houdt die uitstraling in?
De auditoren stellen vast dat Ploegam een proactief veiligheidsbeleid heeft. Dat betekent dat veiligheid een hoge prioriteit heeft en in alle vezels van het bedrijf zit. We investeren continu in verhoging van het veiligheidsbewustzijn en sporen medewerkers aan elkaar aan te spreken op hun gedrag – dat laatste lukt steeds beter, mede dankzij het nieuw ingevoerde veiligheidsprogramma hein en guus. Verbeteringen voeren we stelselmatig in en evalueren we. We denken vooruit en nemen initiatief. Bewust veilig werken ervaren we als een eigen verantwoordelijkheid; ‘welke bijdrage kan ik leveren?’. Deze vorm van gedrag wordt hoog Trede
Trede 4 voor alle berijfsonderdelen
Annemarie Carlucci vertelt: “TÜV heeft audits uitgevoerd op onze projecten en bedrijfsonderdelen. De auditoren voeren gesprekken om erachter te komen hoe veiligheid leeft binnen de organisatie en welke rol het speelt in ons dagelijkse werk. Met succes, en daar ben ik ontzettend trots op.” Annemarie is extra trots op de manier waarop de certificering tot stand is gekomen. “Het mooie van deze certificering voor ons bedrijf is dat het voor alle bedrijfsonderdelen is”, legt ze uit. “Wij zijn één Ploegam en wij hebben allemaal hetzelfde veiligheidsniveau. Daarin heeft iedere Ploegammer een belangrijke bijdrage!”