Blij met de komst van hein en guus
Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Zó hoog zelfs, dat we op weg zijn naar trede 4 op de Veiligheidsladder. Wat daarvoor nodig is? Een nog groter veiligheidsbewustzijn. Én een cultuur waarin we elkaar (én onszelf) nog beter aanspreken op ons gedrag. “Dat is precies waarmee hein en guus ons gaan helpen”, aldus algemeen directeur Gijs Ploegmakers.
De Veiligheidsladder stelt het veiligheidsbewustzijn bij bedrijven onafhankelijk vast. “Een mooi middel om de mate van veiligheid te meten”, aldus Gijs. “Maar ons doel is belangrijker: ervoor zorgen dat iedereen aan het einde van de dag veilig naar huis gaat. Om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te maken, moeten we de volgende stap zetten. Want veiligheid is méér dan wat veiligheidsregels uit je hoofd kennen.”
Maar die regels zijn toch hartstikke belangrijk?
“Absoluut, dus het is goed dat ze er zijn. Maar écht veilig werken, gaat verder dan dat. Uiteindelijk gaat veiligheid vooral over ons gedrag. Vaak weten we heus wel wat we moeten doen, maar doen we iets anders. Niet vreemd hoor, het gebeurt ons allemaal. Denk nog maar eens terug aan het zwembadverhaal tijdens de kick-off...”
“Onbewust luisteren we allemaal weleens naar dat stemmetje dat zegt: ‘kan wel effe’”
Daar hebben we kennisgemaakt met hein...
“Precies, hij speelt de hoofdrol in ons nieuwe veiligheidsprogramma. Samen met guus – of ‘excuus-guus’ – die bij iedereen voor veel herkenbaarheid zorgde. Onbewust luisteren we namelijk allemaal weleens naar dat stemmetje dat zegt: ‘kan wel effe’. Omdat je iets al honderd keer hebt gedaan bijvoorbeeld. Of omdat je enorme haast hebt, zoals ik laatst op de snelweg.”
Oei, wat ging er mis?
“Gelukkig niets. Maar hein en guus hebben me wel aan het denken gezet over mijn gedrag in de auto. Soms wil ik het gaspedaal namelijk weleens iets te enthousiast intrappen... Bijvoorbeeld als ik te laat ben voor een afspraak. ‘Kan wel effe’, denk ik dan. Want: ‘ik ben toch een ervaren chauffeur…’
Ah, een klassieke guus!
“Inderdaad, ik luisterde naar het stemmetje in mijn hoofd dat mijn onveilige gedrag als het ware verantwoordde. En dat is precies wat we níet meer moeten doen. Na de zomer gaan we leren hoe gedrag werkt en hoe we onszelf daarop kunnen aanspreken. Én hoe we dat bij anderen kunnen doen. Geloof me: hein en guus maken dat makkelijker én leuker. Reken maar dat hun namen straks regelmatig over de bouwplaats galmen…”
“De cartoons van hein en guus maken veiligheid op een leuke manier veel makkelijker te begrijpen”
Is die laagdrempeligheid het geheim van hein?
“Zeker. Kijk, een veiligheidscultuur waarin we onszelf en elkaar vaker en makkelijker op ons gedrag aanspreken, ontstaat niet inééns. Maar dankzij hein en guus is die er wel sneller. Neem de cartoons: die laten dilemma’s zien die we allemaal herkennen vanuit het werk. Ze maken veiligheid op een leuke manier veel makkelijker te begrijpen.”
En dat levert ons uiteindelijk trede 4 op de Veiligheidsladder op?
“Ja, maar veel méér dan dat! Mijn advies: leer hein en guus kennen en omarm ze. De dilemma’s komen namelijk niet alleen voor op je werk, maar ook in je privéleven. Als je de heg wil gaan snoeien op een wankel trapje bijvoorbeeld. Dankzij dit programma word je je bewust van je gedrag, en leer je hoe je daar het beste op inspeelt. Daar heb je je hele leven lang wat aan.”